4 måder at skrive i første person

Indholdsfortegnelse:

4 måder at skrive i første person
4 måder at skrive i første person

Video: 4 måder at skrive i første person

Video: 4 måder at skrive i første person
Video: Sådan laver man FAKE BRÆK! | Akavet 2024, Marts
Anonim

At skrive i første person kan være en sjov udfordring, så du kan udforske et første persons synspunkt på siden. Du kan skrive i den første person i en novelle, roman eller mening. At skabe en effektiv førstepersonsfortælling kræver dygtighed og konsistens samt en grundig revision af teksten, når den er færdig.

Trin

Metode 1 af 4: Valg af en spænding for førstepersonsfortællingen

Skriv i første person trin 1
Skriv i første person trin 1

Trin 1. Brug nutid til at flytte historien fremad

Første persons synspunkt har to forskellige tider, nutid og fortid. Nutidens "jeg" fokuserer på fortællerens handlinger og tanker, når de udspiller sig i nuet. Det kan være en god mulighed for at flytte historien fremad og bære læseren gennem en fortælling, mens begivenheder og øjeblikke sker.

Eksempelvis ville en førstepersons nærværende spændende fortæller være:”Jeg åbner vinduet og råber ad ham for at lade mig være i fred. Jeg lukker vinduet og forsøger at fokusere på den nyeste sæbeopera på fjernsyn.”

Skriv i første person trin 2
Skriv i første person trin 2

Trin 2. Prøv fortid for at udforske en karakters fortid

Fortiden er en god mulighed, hvis du skriver en historie, der udforsker hovedpersonens eller fortællerens fortid. Det er en mere populær tid end nutid og er ofte lettere at gøre. At skrive i datid kan få historien til at føles mere som om den bliver fortalt frem for at ske i nuet.

For eksempel ville en førstepersons fortællefortæller være:”Jeg åbnede vinduet og råbte til ham om at lade mig være i fred. Jeg lukkede vinduet og forsøgte at fokusere på den nyeste sæbeopera på fjernsyn.”

Skriv i første person trin 3
Skriv i første person trin 3

Trin 3. Gå til nutid, når du diskuterer værket

I de fleste tilfælde anbefales førstepersons synspunkt ikke til et akademisk essay. Men din instruktør tillader dig muligvis at bruge den første person, når du diskuterer et litteraturværk eller et videnskabeligt værk. Brug nutiden til at give diskussionen umiddelbarhed og en intim tone.

Hvis du bruger APA -stil, kan du bruge førstepersons synspunkt til at diskutere dine forskningstrin i et forskningspapir. For eksempel kan du skrive "jeg studerede prøve A" eller "jeg interviewede emne B." Generelt bør du undgå førstepersons synspunkt og kun bruge det sparsomt i dit forskningsoplæg

Metode 2 af 4: Brug af den første person til at bygge karakter

Skriv i første person trin 4
Skriv i første person trin 4

Trin 1. Giv fortælleren en tydelig stemme

Førstepersonsfortællere har ofte en særlig måde at se verden på, som er baseret på deres baghistorier. Giv din førstepersonsfortæller en fortællestemme, der er tydelig og særlig for dem. Overvej fortællerens alder, klasse og baggrund. Brug disse elementer til at skabe stemmen fra førstepersonsfortælleren.

For eksempel, hvis din fortæller er en latino -teenager, der bor i Bronx, vil de have en tydelig fortællestemme, der kan bruge spanske sætninger og teenage -slang samt standard engelsk

Skriv i første person trin 5
Skriv i første person trin 5

Trin 2. Filtrer handlingens handlinger gennem fortælleren

Med en førstepersonsfortæller vil du have læseren til at se historiens verden gennem deres perspektiv. Dette betyder at beskrive scener, andre karakterer og indstillinger fra fortælleren. Prøv at filtrere al handlingen i historien gennem førstepersonsfortælleren, så læseren får en fornemmelse af deres synspunkt.

For eksempel, frem for at sige, “Jeg kunne ikke tro, hvad jeg så. En dræberedderkop sprintede mod mig, og jeg tænkte, jeg er død,”fokuserede på at beskrive handlingen lige fra fortællerens synspunkt. Du skriver måske, “Det kunne ikke være det, jeg så. En dræberedderkop skittrede mod mig. Jeg er død."

Skriv i første person trin 6
Skriv i første person trin 6

Trin 3. Brug “I” til at holde tempoet og handlingen fremad

Prøv ikke at lade førstepersonsfortælleren gå i stå af baghistorier eller lange beskrivelser, især hvis du skriver i nutid. Hold historiens tempo og handling fremad. Fokuser på at holde din fortæller i handlingen i hver scene.

For eksempel, i stedet for at skrive: "Jeg forsøgte at tale med Sara om, hvordan jeg havde det, men hun ville ikke lytte til, hvad jeg havde at sige," kan du placere dette indhold i en scene med dialog og handling. Du kan skrive i stedet: "'Sara, hvorfor vil du ikke tale med mig?' Jeg var fast besluttet på at få hende til at lytte til, hvad jeg havde at sige."

Skriv i første person trin 7
Skriv i første person trin 7

Trin 4. Læs eksempler på førstepersonsfortællinger

For at få en bedre fornemmelse af førstepersons synspunkt kan du læse eksempler på dette perspektiv i litteraturen. Se på eksempler fra nutid og fortid, så du kan se på, hvordan andre forfattere bruger det i deres arbejde. Der er flere velkendte eksempler på førstepersons synspunkt skriftligt, herunder:

  • To Kill a Mockingbird af Harper Lee
  • Moby Dick af Herman Melville
  • The Great Gatsby af F. Scott Fitzgerald
  • Lucy fra Jamaica Kincaid
  • "Shooting an Elephant", et essay af George Orwell
  • "Mølens død", et essay af Virginia Woolf

Metode 3 af 4: Undgå faldgruber fra første person

Skriv i første person trin 8
Skriv i første person trin 8

Trin 1. Undgå at starte hver sætning med “I

”Selvom du skriver fra perspektivet af” jeget”i førstepersons synspunkt, vil du ikke have, at hver sætning skal begynde med“jeg”. Hvis du gør dette, kan fortællingen føles gentagende og stilt. Prøv at variere dine sætninger, så du ikke starter med "jeg" i hver sætning eller har "jeg" i sætning efter sætning.

For eksempel, frem for at have to sætninger som: “Jeg løb ned ad trappen, mit hjerte bankede. Jeg kunne høre morderedderkoppen skitter på væggen bag mig,”kan du skrive,” jeg løb ned ad trappen, mit hjerte bankede. Bag mig sprittede morderedderkoppen på væggen.”

Skriv i første person trin 9
Skriv i første person trin 9

Trin 2. Rapporter ikke om handlingen ved hjælp af “I

”Tillad førstepersonsfortælleren at beskrive en scene eller et øjeblik fra deres synspunkt. Brug ikke den passive stemme, når du beskriver en scene eller et øjeblik gennem din førstepersonsfortæller. Dette kan få fortællingen til at lyde som en rapport eller et resumé af begivenheder, frem for at lade læseren opleve begivenhederne, mens de udspiller sig.

  • For eksempel, frem for at skrive, “Jeg stødte på Marsha, og hun fortalte mig, at hun efterlod sine lektier derhjemme. Jeg havde ondt af hende og sagde til hende, at hun ikke skulle blive så ked af det,”du placerer læseren måske lige i en scene.
  • Du skriver måske:”Da jeg vendte hjørnet af gymnastiksalen, stødte jeg på Marsha. »Jeg glemte mine lektier derhjemme,« klagede hun. Jeg lagde min hånd på hendes skulder og forsøgte at trøste hende. 'Vær ikke for ked af det,' sagde jeg til hende."
Skriv i første person trin 10
Skriv i første person trin 10

Trin 3. Prøv ikke at placere afstand mellem læseren og “jeg

”Brug af“jeg tænkte”,“jeg så”eller“jeg følte”i fortællingen kan skabe afstand mellem læseren og førstepersonsperspektivet. Undgå at bruge dem, når du skriver i første person, da de kan svække fortællingen.

  • For eksempel, i stedet for at skrive "Jeg følte mig ked af at miste hende som en ven", skriver du måske: "Tristhed fyldte min krop, da jeg indså, at jeg var ved at miste hende som en ven."
  • Du kan også ofte blot fjerne "jeg tænkte" eller "jeg så" i en sætning for at gøre den første persons synspunkt stærkere. For eksempel, frem for at skrive, “Jeg gik forbi hende i gangen og stoppede næsten for at tale med hende. Så tænkte jeg, hvorfor gider, hun vil alligevel bare afvise dig,”fjern” jeg tænkte”og stramme handlingen i sætningen.
  • Du skriver måske:”Jeg gik forbi hende i gangen og stoppede næsten for at tale med hende. Men jeg blev ved med at gå. Hvorfor gider, hun vil alligevel bare afvise mig.”

Metode 4 af 4: Polering af førstepersonsfortællingen

Skriv i første person trin 11
Skriv i første person trin 11

Trin 1. Læs stykket højt

Når du har gennemført et udkast til historien i første person, skal du læse den højt. Lyt til, hvordan hver sætning lyder i fortællingen. Bemærk, hvis du gentager “jeg” for ofte eller i hver sætning. Vær opmærksom på førstepersonsfortællerens stemme, og bemærk, om det føles konsekvent i hele stykket.

Du skal også være opmærksom på spændingen i historien. Sørg for, at historien ikke skifter fra nutid til fortid eller omvendt. Det skal forblive i samme spænding hele tiden

Skriv i første person trin 12
Skriv i første person trin 12

Trin 2. Stram ordvalget og sproget

Når du polerer og reviderer historien, skal du sørge for, at dit ordvalg og sprog er stærkt. Se efter ord, som du kan erstatte med mere unikke udtryk. Kontroller, om der er et sprog, der ikke føles så klart eller præcist, som det kunne være. Sørg for, at dit ordvalg og sprog passer til førstepersonsfortælleren i historien.

Skriv i første person trin 13
Skriv i første person trin 13

Trin 3. Vis stykket til andre

Du bør vise dit udkast til andre og få deres feedback. Bed venner og kammerater om at læse førstepersonsfortællingen. Få dem til at give dig feedback og anvende deres kritik på historien for at gøre den stærkere.

Anbefalede: